Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler sağlık kontrolleri yaptığında bazı engellerin olduğu ortaya çıkar. Kadınlarda yumurta saysının az ve kalitesiz olması erkeklerde ise kısırlık (infertilite) bu engellerden birisidir. Peki kısırlık (infertilite) nedir?
Korunmasız ve düzenli bir şekilde en az bir yıl boyunca cinsel ilişkiye girilmesine rağmen çocuk sahibi olamama durumuna infertilite yani kısırlık denir. Kişinin yaşam şart ve koşulları da çocuk sahibi olmasında engel olabilmesinden dolayı bu süreyi en az bir yıl olarak kabul edebilirsiniz.
Peki erkeklerde kısırlık belirtileri nelerdir? Sorusuna en net cevabı verebilmek için bir uzman hekim tarafından kişinin gerekli testlere girmesi gerekir. Kişi kendinin kısır olup olmamasını ise 1-3 yıl boyunca düzenli olarak cinsel ilişkiye girmesine rağmen çocuk sahibi olamadığı durumda fark edebilir. Bu durumda uzman bir hastanede uzman hekimler tarafından tedaviye başlaması çok önemlidir.
Erkek üreme sistemi hipotalamus bölgesinde başlar. Beynin alt tarafında bulunan hipofiz bezinin salgısı ile devam eder ve testislerde son bulur. Erkeklerde kısırlığın nedeni bu anatomik bölgelerdeki bir veya birden fazla kısımdan kaynaklanabilir.
Sperm hareket bozukluğu, sperm kanallarının yokluğu veya kanalların spermin çıkışını sağlamaması gibi durumlarda da kişide kısırlık oluşabilir. Erkeklerin sperm ve testis sağlığını ciddi olarak koruması ve düzenli olarak ürolojiden kontrol olması çok önemlidir.
Erkeklerde kısırlığın nedenleri oldukça fazla olabilir. Bazı nedenleri erkek farketmese ya da önemsemese bile bu durum ileride ona ciddi olarak zarar verebilir ve kısır kalabilir.
gibi nedenlerden dolayı erkekler kısır olabilir. Penis bölgesinde ya da yumurtalıklarda herhangi bir ağrı olması da ciddi olarak bir tehlikedir. Halk arasında kişinin üroloji bölümüne gitmesi bir sorun olarak görünse de bu tarz bağnaz düşüncelere kulak asmayıp düzenli olarak cinsel sağlığınızı korumak için uzman hekimlere görünmelisiniz.
Erkeklerde kısırlık tedavisi kişinin infertilite nedenine ve meninin içerisinde sperm olup olmamasına göre değişmektedir. Eğer kişinin kısırlığının nedeninde altta yatan bir sebep varsa ve tedavi edilebilir ise öncelikle buradan tedaviye başlanır. Erkeklere kısırlık tedavisi için şu tedaviler uygulanır;
- Kadının yumurtalarının kalitesinin normal ve yumurtlamasının yeterli düzeyde olması
- Erkeğin hareketli sperme sahip olması gereklidir. Kısırlık (infertilite) tedavisinde uygulanan en kolay yöntem aşılama yöntemidir. Kolay bir yöntem olmasına rağmen başarı oranı düşüktür. Aşılama yöntemi ile gebelik şansı ortalama %10-15’tir.
Kısır (infertilite) olan erkekler çocuk sahibi olmak istiyorsa uzman hekimlerden destek almaları gereklidir. Tedavinin doğru ve kontrollü bir şekilde ilerlemesi, başarı oranını çok büyük oranda etkilemektedir. İlaç ve iğne tedavisi ile kişinin hormonal bozuklukları giderilerek çocuk sahibi olma şansı arttırılabilir. Erkeğin menisinin içerisinde spermin olması durumunda tüp bebek tedavisi ile de çocuk sahibi olma durumunuz vardır. British Kıbrıs Tüp Bebek Hastanesi olarak her yıl binlerce kısır olan çiftlerimizin çocuk sahibi olabilmesi için tüm konuda onlara hizmet sunmaktayız.
Beslenme Düzeni İle Kısırlığın İlişkisi
Kişinin beslenme düzeni onun üreme hücrelerini ciddi anlamda olumsuz etkileyebilmektedir. Sigara ve alkol tüketimi kadın erkek fark etmeksizin kişinin sperm ve yumurta üretimini olumsuz olarak etkilemektedir. Hayatınızdan bu ürünleri çıkararak antioksidan içeren gıdaları tüketmenizi öneririz. Keçiboynuzu, leblebi, fıstık, fındık, arı sütü gibi gıdalar tüketmenizi öneririz. Ayrıca E ve C vitaminler sperm yapımında önemli rol oynamaktadır. Düzenli olarak C ve E vitaminleri almanızda oldukça önemlidir.
İlaç Kullanımı
Günlük hayatta kullandığınız ilaçların kısır olmanıza çok fazla etkisi yoktur lakin kemoterapi ilaçları, epilepsi ve romatizma için kullanılan ilaçların kısırlığa sebep olabileceğini belirtmemiz gerekir. Fazla ve gereksiz ilaç tüketimi de hem sağlığınıza olumsuz etkisi olacağı hem de üreme hücrelerine zarar vereceği için dikkat etmenizde fayda vardır.
Cinsel Fonksiyon Bozuklukları
Cinsel fonksiyon bozuklukları yukarıda da belirttiğimiz üzere kısırlık sebebidir. Cinsel fonksiyon bozuklukları olması başarılı bir cinsel birlikteliğe engel olacaktır. Cinsel fonksiyon bozukluklarından dolayı ilaç kullanmaya başlamadan önce kesinlikle bir doktor önerisi almanızı öneririz.
Kısırlık testi (Spermiogram) yapılması için doktorunuz öncelikle size daha önceden geçirmiş olduğunuz hastalıkları soracaktır. Herhangi bir şekilde cinsel yolla bulaşan hastalık geçirip geçirmediğinizi, kronik rahatsızlığınızın olup olmadığı sorulur. Ardından sperm testinin uygulanabilmesi için yaklaşık olarak 2-5 gün arasında cinsel perhiz yapmanız istenir. Cinsel perhiz sonrasında steril bir kabın içerisine meniniz konur ve laboratuvarda incelenmeye başlar. Semen analizi için özel cihazlar ve tekniklerle sperminiz incelenir. Testin doğru sonuç verebilmesi için sperm örneğinin hastanede alınması önemlidir. Ancak zorluk çeken hastalar için ise meni örneğinin vücut ısısında korunarak hastaneye getirilmesi bir saat içerisinde getirilmesi istenir. Spermiogram test sonucu ise ortalama olarak bir gün içinde sonuçlanır ve size sonuçlar açıklanır.